heboh-hebah

Wednesday, February 27, 2013

PERSEDIAAN UNTUK PAC PENOLONG PEGAWAI MASYARAKT S27

APA PERSEDIAAN BAGI CALON-CALON YANG AKAN BER 'ASESSMENT' TAHUN INI?

pertama sekali,
Assalamualaikum la ye utk semua yg membaca...

ni saya bagi draf la ye,ikut pengalaman saya pac,dan kawan yg pac sebelum ni...
kalau untuk pac ni mesti ada benda-benda ni la ye,, jadi sila sediakan diri anda untuk benda2 ni kalau nak lulus pac in sha allah ..

  1. ada public speaking (bahasa melayu/bahasa english) tajuknya random dan berkaitan isu semasa (masa hanya 5 minit utk bercakap,pastikan intipati ucapan ringkas dan padat,serta tak membosankan mcm ucapan biasa2 org bagi..gemuruh? jgn fikirlah,nak kerja ke tak ni?)
  2. ada ujian 'meeting room',anda akan buat2 macam dalam meeting room and bagi idea dan penting untuk tahu adab,cara-cara meeting ye..(maafkan saya mencelah-ni cara untuk bertanya masa ada member tgh bercakap ye)
  3. ada kerja sosial dengan klien jabatan kebajikan,bagi yg pac di rumah orang tua,memang akan ada aktiviti dengan warga emas ye..jadi jangan nampak kekok or nak geli-mengeli ye..(kalau nak lulus) kalau kat rumah kanak-kanak tu memnag aktiviti dengan budak-budak la..
  4. penyelesaian masalah dalam kumpulan..(fasi akan bagi masalah/artikel/soalan,bincang dalam kumpulan)gunakan pengetahuan mengenai bantuan yang disediakan dalam jabatan,malah keperihatinan anda dalam isu sosial dan semasa.
  5. kena praktiskan bahasa english mulai saat ini juga..kurangkan kegagapan anda dalam bercakap..calon harus individu yang berkeyakinan namun nampak mesra,bukan bongkak ye.
  6. percakapan harus jelas dan tunjukkan kematangan anda,malah anda sebagai calon harus berani untuk memulakan sesuatu dalam perbincangan(tapi jangan pulak berebut2 ye,nampak gila kuasa plak kang) contoh,bila bagi situasi untuk meeting tu,anda mulakan calonkan diri sebagai pengerusi majlis ke,s/u nye siapa ke..kena nampak inisiatif dalam setiap perbuatan anda,ertinya bukan calon yang hanya tahu tunggu dan buat je..mesti pro-aktif ok..chaiyok...
  7. takde la lari-lari tu..ni kerja sosial..kena sediakan diri dengan kerja sosial..
  8. tahu apa itu KARISMA, 1 AZAM, ROT,RKK,STB,TSP~~~
  9. ROT=rumah orang tua
  10. RKK = rumah kanak-kanak
  11. STB= sekolah tunas bakti(sekolah henry gurney di sabah utk bdk lelaki shj.)
  12. TSP = sekolah tunas puteri (sekolah akhlak budak perempuan,di sabah)
  13. KARISMA=kebajikan rakyat 1 malaysia (dalam ni ada jenis bantuan kanak-kanak,warga emas, bantuan am,pembaikan rumah,elaun pekerja cacat,bantuan oku tidak bekerja.KARISMA ni sebenarnya adalah satu penjenamaan semula perkhidmatan daripada jabatan kebajikan untuk masyarakat yang memerlukan.
  14. 1 AZAM=dalam ni banyak pecahan lagi,1 azam kerja,dll.tapi anda tahu apa maksud azam tu? Akhiri Zaman Miskin.
ini adalah asas yang akan ada dalam PAC nanti la kiranya utk jawatan S27..
ni ikut pengalaman tahun lepas la..
mana yg tak ada tu,kira pengetahuan la ye..tapi macam ni la asas PAC tu nanti..

reminder utk semua calon...
  •  jangan gemuruh, anda kena nampak yakin,dan mesra ,tapi jgn over la pulak..fasi tak suka ok org yg bongkak
  • rehat betul2 b4 datang PAC,sebab PAC memang PACK ok..padat dengan aktiviti.rehat pun sekejap je.
  • berlatih bahasa english komunikasi yang asas,sebab bukan nak tunjuk terer,tapi penting untuk anda boleh sampaikan maksud dalam perkataan yang digunakan nanti..janganlah sampai bawak kamus nanti tau..
  • mesra lah dengan semua orang,walaupun masa rehat,sebab anda sentiasa diperhatikan dan dimarkahkan..hahahahah
  • jangan takut untuk bagi ucapan tu,sebab 5 minit saje..bila da depan panel, dengan perasaan ko menghafal skrip lagi kan..hahah 5 minit is so short..percayalah 
  • buka web jabatan kebajikan masyarakat malaysia ye.ni web nye..    JKM 

ok ,
itu dululah buat masa ni..
tapi terbuka untuk anda nak tanya soalan,sebab saya akan reply semua,
gud luck untuk semua ye..cik habibah,cik aini..
 

 

157 comments:

  1. alhamdulillah....ada jgk insan yg sudi berkongsi pengalaman berPAC...utk makluman saudari, saya akan menjalani PAC pada 17 Mac ini. Dan saya mempunyai beberapa soalan utk diajukan kpada saudari empunya blog...harap saudari sudi answer my Q.
    1) brapa masa yg diberi utk prepare wat teks public speaking (PB) tu nnti & time tu boleh ke kalau nak google info via kita punya smartphone?
    2) tajuk utk setiap org wat PB sama ke? bleh tak bagi contoh tajuk2 utk PB
    3) PB tu in BM atau English...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..utk soalan
      no 1) biasanya ada gap masa utk setiap aktiviti..jadi itu sajalah masa yg anda ada utk buat public speaking tu ye..
      no 2) dia bagi tajuk banyak..tajuk tu tak spesific,random contohnya sosial..jadi kalau pilih sosial,cakap je lah apa2 pasal isu sosial...mcm tu la..
      no 3)bergantung pada jabatan kebajikan sebenarnya..mcm s41 dalam bm dan bi,jadi utk 27 ni,bersedia je dgn segala kemungkinan yg ada ye..

      Delete
    2. trima kasih kak yong cz sudi reply......
      saya ni grad uitm thn 2003 jadi b.i ni dah lama sgt tinggal, kelu rasa lidah nak ckp org puteh...hihii.

      Delete
    3. sama2 rerama..
      samalah..saya dulu praktis baca paper bi..
      ala..sebenarnya..bukan nak fluent mana pun..yg penting dia nak kita berani bercakap dan bagi idea..

      Delete
  2. alhmdulillah, puas dh google panduan pac utk pnolong pgawai pmbangunan msykt ni,bru jumpa..saya pun pac 17 mac ni di melaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gud luck awak...
      yg paling penting,mesra dan yakin ye..

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Ptg td pg servey tmpt nak PAC ni sbb so not familiar with d place... blk dari servey dah nervous.. bila baca ni lg tambah nervous hahaha... Thanks ye sis for d sharing. Puas jgk cari baru ni jmp. May Allah bless u. Doakan kami jgk ye hehehe... Now baru sy phm knp dpt PAC di rumah seri kenangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak dapat rumah kenangan kt ner..aritu saya dapat di melaka, tp minta tukar di seremban,alhamdulullah diorang bagi..boleh sharing nape diorang wat PAC di rumah kenangan?

      Delete
    2. sy di seremban jgk nnt insyaAllah. Cuba awk tgk point no 3 kan writer blog ni bgtau psl ada kerja sosial dgn klien jkm.... Makanya di rumah kenangan tu kan rumah org2 tua so nnt kita akan ada task yg berkaitan dgn mereka la ^_^

      Delete
    3. ye betul..akan ada aktiviti bersama dengan penghuni ye..
      tapi jangan takut..
      cuma kena bersedia dengan idea2 utk buat aktiviti tu nanti..

      Delete
    4. boleh tak bagi cth xtvt yg dibuat bersama penghuni...

      Delete
    5. aktiviti tu kita yang akan rancang dengan kumpulan kita nanti..
      jadi,kena fikir aktiviti yg bersesuaian dengan klien kita tu la ye cik rerama..
      gud luck ye..

      Delete
  5. salam...kena study juga ke pasal Jabatan Kebajikan ni..kena study menyeluruh or skit-2 part her..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena bahasa ingglish ke..termasuk meeting room dgn penyelesaian masalah?

      Delete
    2. meeting dalam bm je..
      penyelesaian maslaah tu mungkin dwi bahasa..ertinya ada sesi bm dan bi..tapi ni bergantung dengan jabatan juga nanti..mungkin juga dorg buat public speaking saja dalam bi

      Delete
  6. Alhamdulillah... Jazakillah khair ya kak yong. Sgt membantu. Dpt la gambaran ttg pac nnt. May Allah bless u ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 noor zarina..buat yg terbaik ye...ni rezeki juga..yg penting jgn rasa rendah diri dengan diri sendiri..sebab masa saya pac aritu pun..ada je yg lagi hebat malah speaking bi macam air ok..hahaha
      tapi bukan rezeki dia..
      banyakkan berdoa..
      saya doakan kejayaan anda..

      Delete
  7. thank sis....may allah bless u...sgt2 mmbantu...sekurang2nyer saya dapat sikit sebanyak info tentang pac ni...mula2 dapat emeil dari spa dulu, blur x tahu ape2 tentang program ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah2an membantu ye maklumat ni ibu ilham...
      saya pun tulis berdasarkan pengalaman..
      sedeh juga..sebab masa saya nak pac dulu..langsung takde yg kongsi..
      tu sebab saya kongsi sekarang..sebab bagi yg mencari dan nak berjaya ni..perlu bantuan juga kan..
      percaya dengan rezeki Allah ibu ilham..
      mudah2an ada rezeki utk ibu sekeluarga ye..

      Delete
  8. Salam...

    terima kasih banyak2 sbb berkongsi pengalaman pasal PAC ni..ni kali kedua saya dapat PAC..boleh tanya, masa pengucapan awam..ada baper tajuk sume?dan boleh senaraikan tajuk2 yang dorang bg?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh...pasal pengucapan awam ni,dia bagi banyak tema...contoh masa saya dulu ni ada lebih kurang 20 tema..saya pilih sosial..mcm ni contohnye ye..
      sila pilih salah satu tema di bawah untuk pengucapan awam:
      1.sosial
      2.pendidikan
      3.geografi
      4.sukan
      5.politik
      6.........
      ada banyak..jadi bina pengucapan awam tu berdasarkan tema yg diberi dan kita pilih,contoh saya hari tu pilih sosial..jadi saya bercakap tentang masalah dadah sebagai salah satu gejala sosial yg semakin merunsingkan masyarakat...

      masa untuk pengucapan awam tu 5 minit je..
      pecayalah,sekejap je masa 5 minit..silap2 rasa tak cukup masa lagi adalah..hehehhe
      ye la..kita bagi ucapan alu-aluan dulu..terima kasih fasi,barisan panel,dan rakan2 seperjuangan sekalian..saya pada hari ini akan bercakap mengenai tema sosial...
      blablablablalalalal....

      anda boleh buat ni in sha allah...
      takde yg mustahil kalau kita nak ,usaha dan Allah izinkan ye...

      Delete
    2. terima kasih kak yong sebab reply komen sy...memng amat berguna info akak ni...1 benda lagi sy nak tya...masa pengucapan awam tu..kita dibenarkan ke tengok teks..?

      Delete
    3. mentadak..kalau kamu tgk teks..akan kelihatan kamu dalam postur membaca..tak real la..dan tak nampak keyakinan kamu disitu..
      so nasihat saya..jgn baca teks ye..
      hafal point apa kamu nak cakapkan je..
      sebab kalau menghafal sangat,bila lupa..kamu akan gagap..

      Delete
    4. terima kasih banyak2 sekali lagi...mudah2an dengan info akak bagi ni dpt dipraktikkan masa pac nti... :)

      Delete
  9. askum..saya dapat pac s27 kat seremban..saya tak prepare apa2 lagi..esok baru nak servey jalan ke rumah seri kenangan serembanm..jauh tak dari tol seremban??saya dari serdang, selangor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lalu ikut LEKAS lbh mudah and tak jauh sgt. Sy dah pg servey last week hehehe.... Zuriana pac 16hb jgk ke?

      Delete
    2. ye ke..brp minit sampai..zu 17 mac ni..

      Delete
    3. kalau ikut lekas kluar exit mana yer

      Delete
    4. sy dari kajang hari tu around 30++min.. amik exit sremban yg dekat dgn mantin tu. lepas exit tu amik kiri.

      Delete
    5. rumah seri kenangan tu dekat dgn penjara seremban....

      Delete
    6. tq noor zarina..saya dah servey jalan tu. kalao dr serdang dekat 40 minit+++ baru sampai

      Delete
  10. saya pon dapat rumah seri kenanga seremban...tp sekarang ni menetap kat kelantan... mintak tukar, alhamdullilah dapt kat seri kenanga pengkalan chepa...

    ReplyDelete
  11. Terima Kasih! Entry ini sungguh membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq..
      mudah2an membantu anda semua yg ber PAC ni..

      Delete
  12. As salam Kak Yong.Alhamdulillah terima kasih diatas infonya...amat2 berguna..sy pun dpt PAC nhe tgk2 mailbox ada smpi surat plak dr SPA:-)...PAC utk gred S27 kat rumah warga tua sri pritchard kinarut papar,kota kinabalu...pada 21 MAC nhe....hr nhe baru nk pg servay2 tmpt tuh...

    Kat dlm surat akuan(wrna pink) tuh kan ada nama saksi...sapa saksi tuh ek?ahli keluarga atau sapa2 saja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lar...sy pon baru perasan.......sis need ur help...heheh

      Delete
    2. di sabah hanya 21hb ni saja PAC..ertinya calon sabah tak ramai..mama s buat yg terbaik ya..
      pasal surat akuan tu...saya tahun lepas xda pula surat akuan..
      cuba col spa ye utk rujukan lebih baik,sory

      Delete
    3. ouh iyaka...gud news tuh :-)...apa2pun akan buat yg terbaik...thx Kak Yong for ur help

      Delete
    4. iya bah mama s..
      kalau sana rumah sri pritchard tu...
      nanti fasi2 nya org2 kebajikan juga..
      jgn la takut ma dorg ya...
      mama buat yg terbaik dan vogue..hehehhe

      Delete
  13. terima kasih byk2..serba sedikit membantu utk prepare pac 17mac ni kt rumah seri kenangan..c u n gud luck kt kwn2 seangkatan nt.. :)

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum, terima kasih kak yong sudi buat entry tentang pac s27...saya dah blur mula2 tu...Alhamdulillah sgt2 bila jumpa entry ni...kak yong saya nak tnya,lepas pac nie terus interview @ ada lagi next step b4 interview?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lg step klu tak silap.. sbb dlm surat dimaklumkan ada 2 kali pac yg WAJIB kn.... betulkn kalau sy silap hehhee

      Delete
  15. Salam kak..nak tanya pasal public speaking ni perlu x bawa nota ucapan awam or material semasa kita berucap nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nota tu tak payah la..sebab nanti dia akan nampak kita mcm xbersedia dan menghafal..sedangkan dia nak nilai kepetahan,keyakinan kita masa bercakap..material tu..kalau sempat kamu buat..ok juga..utk penerangan lebih baik kan..tapi..yg penting tak menganggu kamu masa pengucapan tu ya..

      Delete
    2. mana nyer..main hafal gayanya..speaking org puteh lagi tu..cukup mcabar betul

      Delete
    3. saya dah call pihaak urusetia, katanya public speaking dalam bm jer...so xdelah risau sangat...:)

      Delete
    4. alhamdulillah..lagi apa kata pihak spa ibu?

      Delete
    5. ibu ilham...
      apa lagi yea yg pihak urusetia bgtau...bleh share tak...;-)

      Delete
    6. rerama biru n kak yong...
      kate pihak urus setia public speaking dalam bm...lain2 aktiviti seperti yg kak yong cerita kat entri di atas...hehe...
      walaupon public speaking in malay, still lagi nervous....:)

      Delete
    7. Ibu Ilham, kamu call urusetia mna ye?? urusetia spa ke??

      Delete
  16. Alhamdulillah.. ada yang sudi berkongsi info..:) harap 17 mac nnti berjalan lancar di RSK Cheng..

    ReplyDelete
  17. salam.. kak yong, terlebih dahulu saya ingin ucapkan ribuan terima kasih atas kesudian berkongsi ilmu ttg PAC ni.. semoga kak yong sentiasa dirahmati Allah dan doakan agar saya dan kawan saya berjaya ye... Saya nak tanya beberapa soalan:
    1. Boleh ke kita bawa buku rujukan sepanjang PAC berjalan.
    2. Apa tujuan no. giliran yg diberi?
    3. Ada peperiksaan tak?
    Sekian. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam norfa fizza
      utk soalan:
      1. boleh je bawa..tapi ikut pengalaman saya ,masa kita tengah dalam perbincangan tu,tak sempat pun nak keluarkan rujukan tu..nak kena ingat je la fakta2 tu..jadi,semua maklumat dan nota2 yg saya bawa..simpan dalam beg je..baca masa rehat..
      2. no giliran atau nanti masa pac anda akan diberi no badan..kita tak dipanggil dengan nama ye..dorg panggil no je..dengan no tu la yg akan wakili kita utk pemarkahan oleh panel dan fasi..
      3. masa pac aritu..yg soalan exam saya kena jawab adalah 160 soalan psikologi je..ingat ye, cara jawab soalan psikologi ni kena tetap..dia setiap 10 soalan,adalah ulangan utk 10 soalan sebelumnya tu la..

      info ni..berdasarkan pengalaman saya..kalau ada yg kurang nanti masa pac anda ,maafkan saya ye..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. ok.. terima kasih banyak2 kak yong :)

      Delete
    4. sama2 kasih fizza..do the best ye..

      Delete
    5. sory mencelah...contoh soalan psikologi tuh camana ek...ade aktiviti lari sana-sini tak?sbbnye...i nhe pregnant 5 bulan..nk masuk 6 bulan..risaw plak nhe...

      Delete
    6. contoh soalan psikologi :
      1. saya gemar bekerja dalam kumpulan
      2.saya lebih suka bermain bola tampar daripada golf
      jawapan 1-5(tidak,lebih kurang,tepat,betul) semua tu la..
      jawab atas kertas omr je mama..tak payah lari2..

      Delete
  18. saya ada email pada salah seseorang pegawai untuk bertanya mengenai pac s 27..dia bagitau pac fokus pada kerja berkumpulan.selanjutnya akan diberitahu pada taklimat nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for ur info sis zuriana pac di mana?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. saya pac kat seremban 17 mac

      Delete
    4. kerja berkumpulan mcm penyelesaian masalah tuh dwi bahasalah kan kak yong?pas tuh meeting tuh dlm bm jer...pas tuh ade public speaking,dan ade jg jwb exam tp soalan psikologi jer lah...gune borang OMR...x ade exam berkenaan dengan pembangunan masyarakat ker?misalnya pasal 1 AZAM,KARISMA...suma pengetahuan nhe akan dinilai berdasarkan aktiviti yg mane satu ek?

      Delete
    5. pasal 1azam dan karisma tu,more kepada pengetahuan kita tentang perkhidmatan yg ditawarrkan oleh jabatan kebajikan...and the latest saya rasa akan ada isu akhlak dan masalah sosial ..contoh pembuangan bayi,masalah keganasan domestik,dan pengangkatan anak(anak angkat)

      Delete
    6. isu2 tntg kanak2 akhlak, & masalah sosial , InsyaAllah boleh sbb pnglamn kerja d STB & Asrama Akhlak. tp risau kalo psl EB..Huhuu, ssh sikit nak igt nilai bantuan tu, tkt tertukar..huhu .. home help pun kna study gak ni, sbb isu masih baru..

      Delete
    7. ok nilai bantuan ye
      1. bantuan am (ni bantuan negeri) rm 150,165,170,210(nilai bertambah kalau ada anak bersekolah dalam tanggungan penama.

      2. bantuan kanak2(ni bantuan persekutuan) rm100 utk 1 kepala,tapi maximum hingga rm450 sja.

      3. bantuan org tua(bantuan persekutuan) rm300

      4. bantuan pekerja cacat(bantuan persekutuan) rm300

      5. bantuan oku tidak bekerja rm150

      6. bantuan pesakit terlantar rm300

      7. skim bantuan anak yatim rm 200 utk 1 kepala dan tambahan rm50 utk pertambahan setiap anak.

      Delete
  19. kawan2 yg akan ber PAC sy ingin bertanya 1 soalan mengenai surat dalam lampiran A , iaitu senarai semak keperluan pendaftaran:

    2. DOKUMEN ASAL & SALINAN SKROL DIPLOMA DAN TRANSKRIP PENUH ATAU SURAT PENGESAHAN TELAH TAMAT PENGAJIAN (BG YG BELUM MENERIMA SKROL DAN TRANSRIP AKHIR) YANG TELAH DISAHKAN.

    makna nyer ape yer kawan2, sy kurang jelas...harap kawan2 sudi membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknanaya bawa diploma dan transkrip original dan salinan perlu disahkan seperti dokumen untuk interview

      saya nak tanya borang pink tu..sapa perlu jadi saksi

      Delete
    2. zuriana,
      thanks yer ....hanya scrol diploma n transkrip jer kan, sijil2 yg lain x perlu sertakan sekali kan...?

      Mengenai borang pink tu,sy ade bertanya kepada kawan yg pernah pegi pac ni tp untuk pos jawatan lain, kate nyer saksi tu, adalah sedara yg dekat dgn kite contoh macam bapa/ adik beradik ...macam sy juz isi nma husband jer...:)

      Delete
    3. ouh..pasal borang pink tuh saudara-mara pun boleh isi ek...law cam tuh sy isi nama husband jglar...hr tuh ade kol SPA...dorg juz ckp,nnti akan dibgtaw masa taklimat nanti...apelar...x berkerjasama langsung

      Delete
    4. nantikan masa datang awal pagi tu..ada beberapa kaunter pendaftaran..masa tu dorg akan cek kita punya skroll,transkrip dgn pointer tu sekali..sebab tu kena bawa

      Delete
  20. akum..kawan-kawan ada tak dapat email dan sms daripada spa untuk buat semakan semula di laman web spa untuk maklumat terkini...saya semak sama je maklumat dengan saya dapat sebelum ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer...saya pon ada dpt sms tu...excited jer nak cek....tp bila cek sama jer...xde ape2 perubahan pon....

      Delete
  21. wsalam..zuriana...ade dpt email dr SPA...samelah...die suh cek kat dlm laman web SPA klu2 ade perubahan angka giliran...dh cek dah...x ade perubahan pun..mungkin ade sesetengah yg dorg pg ubah kowt

    ReplyDelete
    Replies
    1. DOKUMEN YANG PERLU ISI STILL SAMA KAN..SAYA KAT SEREMBAN JUGA LAGI..NO GILIRAN STILL SAMA..

      Delete
  22. Saya pun kena pac dkat kinarut jg...betulkah tiada public speaking???

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa ada public speaking tapi menurut info dari kwn2 sini kata pblic speaking in bm saja..tapi bersedia la ye..

      Delete
  23. Kak Yong, hari tu kamu public speaking berkaitan apa?? boleh bagi contoh tak??? just nak bersedia je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bee..cuba tgk komen2 yg saya balas..ada saya nyatakan situ..ye..
      gud luck ok..
      dikinarut ka pac?

      Delete
    2. Tq kak yong..ya saya dapat pac dkt rumah warga tua dkt area kinarut..
      Jd maknanya public speaking dlm BM n BI ni tjuk sama saja, tp terpulang dr kita nak pilih tajuk apa yang di sukai kan???
      # just nak prepare tkut2 klu nanti tiba2 pula ada public speaking in English..

      Delete
    3. ya..21hb ni kan di kinarut..sabah nda ramai calon juga..
      ko buat ja yg terbaik r..ok2 juga tu fasi2 kamu nanti..

      Delete
  24. akak, saya nak tanya kat sini adakah kalau sekarang kita dah bekerja gov adakah ia jadi satu faktor utk kita ssh nak dapat kerja S27 nie??just bak tanya opinion jer..

    ReplyDelete
  25. taklah..tu semua tak mempengaruhi pun sebenarnya..tapi kalau yg da kerja tetap ni kan ada kena bawa skt kamu masa interview nanti..itu yg akan mempengaruhi..kerja ke tak..panel tu tak kisah pun..n masa pac ni nanti..dorg tak kenal pun sapa kita..n panel tu nama kita pun dia tak tau..or background kita..hanya dia tau no badan kita je..

    ReplyDelete
  26. ade x contoh2 xtvt utk warga emas? kene bwk alat2 sndri ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu bawa apa2 peralatan pun anilza..
      aktiviti yg sempoi pun ok..yg penting aktiviti tu akan meninggalkan kesan yg positif kepada penghuni..

      Delete
    2. sama2 anilza..aka doakan kejayaan kamu ya..ameen..

      Delete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. salam kak yong...public speaking 2 dpn semua peserta ke? jangka masa seorang u berucap 5 minit. jd klu program tu 1 jam stgh bermakna dapat 18 org jeke? @ di bahagi mengikut kump & faci .

    ReplyDelete
  29. Wa..sy baca komen2 ni ramai jugk PAC kt seremban Rumah Kenangan tu ye 17/3..Jumpa nanti..sy pun sama..nervous semacam bila dgar nk Public Speaking ni..dh lah preparation lgsung xde.pstu dh lme meninggalkan alam pelajaran nk wat speech ni lah..tp klu ikut jadual ada 4 aktiviti..apa je aktiviti2 tu ye k yong..mesyuarat, public speaking..lg 2?mencabar nyelah..nk dpt kje gov punya pasal.hehe..

    ReplyDelete
  30. salam kak yong..

    ulasan anda sgt membantu.. thanks! ^^ sy kena PAC dkt taiping.. good luck everyone

    ReplyDelete
  31. sijil2 lain kena bawa juga ka?? selain scroll Diploma & transcript ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak..bawa transkrip dip and scroll saja ya..

      Delete
  32. salam semua. Jumpa esok di PAC rumah kenangan

    ReplyDelete
  33. gd luck pd yang pac 16 hb yea.. harap2 boleh kongsikan pengalaman tue.. hEhE

    ReplyDelete
  34. waahhhh....terima kasihh bebanyakk...sangat membantu mngurangkan kegemuruhan sayaa...hehe

    ReplyDelete
  35. Alhamdulillah.... sy dah selesai pa... lega ^_^ utk yg bakal ber pac ni sy share skit apa xtvt spjg pac. 1. ujian psikologi...185 questions within 40 minutes (sila cepat la jwb and menghitamkn borang omr tu hehehe) 2. lawatan lapangan (lawatan ni dlm 30 min sila la bermesra dgn warga2 di asrama tu) 3. perbincangan kes (bincang apa peranan JKM & mgkn blh bg idea kes yg diberitu maybe blh ada kerjasama antara JKM dgn agensi2 lain) 4. perbincangan kumpulan (ini current issue dlm social prob) 5. yg last xtvt ni lbh kurang mcm psychology game la.... semoga bermanfaat ye & gud luck.
    bg yg rasa berangan2 nak search info melalui phone/tab/ect sila la lupakan hasrat anda sbb HANDPHONE di AMBIL hingga selesai semua xtvt ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. public speaking takde la yer..nak tanya kereta leh bawa masuk dalam tak?dalam group de perbentangan tak?

      Delete
    2. tq noor zarina atas information yg diberi

      Delete
    3. thankz yer zurina...info yg sgt berguna...

      Delete
    4. Noor Zarina so maknanya tiada pengucapan awam?? n smua pusat Pac aktivitinya akan sama je??

      Delete
    5. takde... tp xtau la kalau lain tmpt lain plak kn... Tp rasanya sume tmpt sama je kn

      Delete
  36. ok tq akak saya nerves coz takut peluang nipis kalau kita x bkerja nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita usaha... rezeki masing2 la kn ^_^... semoga berjaya ye

      Delete
  37. Salam, so apa cerita kawan2 PAC 17/3/2013 haritu? Boleh kongsi kat sini..Mesti semua dah lega kan..Sbb dh melepasi fasa ke 2 lepas exam haritu..hehe..

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. untuk kenkawan, saya SHarekan di sini :

    http://atanayuiman.blogspot.com/2013/03/pengalaman-pac-penolong-pembangunan.html

    gudluck u all!!

    ReplyDelete
  40. syukran untuk semua sharing-sharing korang kat atas ni..sy ct, bakal pegi PAC esok di Pusat Pemulihan Samarahan.. memang nervous sangat2 sebab 1st time pg PAC ni.. Semoga dipermudahkan segala urusan.. dengar-sengar kekosongan tu sikit jer, hanya 84 org.. tp calon sampai 1k lebih.. harap-harap tergolong dalam 84 org tu ek.. =) Inshaallah..

    ReplyDelete
  41. kak yong, nak tny. PAC kedua ni sama ke dgn PAC yg pertama?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak sama dengan pac pertama zarina.

      Delete
  42. salam sy pun nk tanya pasal PAC sesi ke-2, bleh x bg idea sikit apa aktiviti dlm tu, sbb kena pakai pakaian sukan bagai~ hehehe

    ReplyDelete
  43. ape ye agaknye xtvt utk pac ke2 ni?

    ReplyDelete
  44. Salam...

    saya dah baca komen semua di atas...saya pun dpt jgk PAC sesi ke - 2 tp dkt kuantan...knp SPA buat hari bekerja...sy dari kelantan..tak pernah pergi kuantan...sape tau ada tak hotel murah2 atau home stay yg berdekatan....

    Kak yong...kak yong mmg terbaik la blh bg tips utk PAC nih...terima kasih byk2....sy dah tau apa perlu buat nk hadapi PAC ke 2 nih...terima kasih kak yong....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape dia yg mizawati taw ape yg perlu dibuat masa nk hadapi PAC ke-2 KEMAS nhe?share2 lah kat sini...:-)

      Delete
    2. saya pun tak tau jgk..cuma sy rasa aktiviti lebih kurang PAC 1 ari tu jer....tggu dan lihat jer la...:)

      Delete
  45. Mizawati, kalau sy tak silap boleh call spa minta tukar hari. Awk cuba la call mana tahu boleh... (masa PAC JKM hari tu ada je yg tukar tarikh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooh...boleh tukar hari nih...rasanya mcm dah terlambat la...ari tu sy cuma emel SPA utk tukar tempat shj tp diorg cakap utk pantai timur cuma di kuantan sahaja...tak terlintas nak tya psl pertukaran hari...tpaksa cuti beberapa hari sbbnya program strt awl pg kan...abis plk lwt ptg...terpaksa la..

      Delete
  46. sila share2 kawan2 kalau dh PAC kali 2 nanti ya..

    ReplyDelete
  47. dapat PAC kali ke-2 kali nhe anjuran KEMAS...ade public speaking ke?bm@bi?jgn2 ade aktiviti bersama budak2 x?kan KEMAS...kene pki baju sukan satu hari tuh ker?atau nanti bila dah nk ujian kecergasan baru tukar?dah email urusetia KEMAS...dorg ckp SULIT...adeilah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. better standby je la formal attire dlm kereta ^_^ in case kn hihi

      Delete
    2. sy dah call SPA ari tu...mmg dr pg smpai ptg kita pakai bj sukan..lgpun dlm surat panggilan dia ada bg tau kata pakaian sukan....

      Delete
    3. mama s. 2nd pac ni dpt kt mna?

      Delete
    4. kt pejabat kemas sabah norliza

      Delete
    5. Yg dkt dgn ums kn..kat kpleks pntdbiran tu.

      Delete
  48. gudluck untuk sesi hari ini.. all the best! nnt share la kat sini ekk..

    ReplyDelete
  49. kawan2 yg dh 2nd PAC sila2 share ya..nerbes juga nie nak tahu apa aktiviti PAC kali nie..TQ

    ReplyDelete
  50. sy x dpt nk attend pac kali ni... bkn rezeki hihi...

    ReplyDelete
  51. sama la kita zarina. sy pun x dpt attend pac 19hb aritu.. xpe la, bukan rezeki untuk kita kan. sebab tu sy punm xleh nak share paper.. yang lain gud luck yea.. all the best. wat betul2..

    pssssstt :
    sy ada chit chat dgn kwn yg dah gi.. sama je pac yg lepas. cuma kali ni ada pengucapan awam (in group 5min shj) dalam BM . tajuk akan diberikan melalui cabutan undian. dan utk ujian kecerdasan kena berlari. soalan2 penyelesaian masalah agak tough sikit dari PAC JKM....


    ALL the best!

    ReplyDelete
  52. Tq..halalkan maklumat yang saya ambil di sini. sangat2 membantu.

    ReplyDelete
  53. Tq..halalkan maklumat yang saya ambil di sini. sangat2 membantu.

    ReplyDelete
  54. Terima kasih Kak Yong.
    In shaa Allah, sy akn pg PAC PPM bln depan ni...nsib baik ade info dr Kak Yong ni..rse lega skit.nmpk la jgk sikit2 "perjalanan" PAC ni. Dlm jadual ade 10 aktiviti tu...adoiii...risau jgk semput.

    Apepn, terima kasih Kak Yong. if ade ape2 lg tips...mohon share ye...

    ReplyDelete
  55. salam,hr tuh sy ada pg PAC ke-2 KEMAS pnyer...mmg lebih mencabar ckit dr yg PAC JKM pnye...sbb ade public speaking dlm bm.tajuk tuh kt disuh cabut undi(nasib2lah),then dibagi masa prepare 5 minit,pas tuh present kat depan dlm masa 5 minit jg.selain tuh ade ujian kecergasan,berlari...perempuan maksimum 13saat,lelaki 11 saat.aktiviti2 lain tuh mcm biasalah study case,mcm kt nhe ahli JKKK sebuah kampung,pegang watak etc like that dlm kumpulan,then gadget x ade lah mcm kene amik dan JKM tlg simpankan mcm PAC JKM hr tuh...sepanjang hari tuh pakai sports attire(baju tshirt lengan panjang berkolar,suar sukan and kasut sukan)

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum semua.... arini keputusan PAC JKM Sesi pertama dah keluar.... bila saya masukkan IC no, keluar keputusan LULUS... hahaha.... memang x sangka la plak bleh lulus sbb saya rasa hari tu ada yg saya x bleh wat dgn baik pun... tambah plak x ready dan prepare pape pun.... last minute je.... lg pun ramai yg PAC ari tu.... tapi pape pun saya bersyukur pada ALLAH kerana rezeki memihak kepada saya.... Alhamdulillah... keputusan korang sume plak mcm mane??

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur Alhamdulillah...gudluck utk sesi ke-2 ye..

      Delete
    2. terima kasih jugak pada kak yong kerana sudi kongsi maklumat dan info ttg PAC ni kt kitaorang....saya amik sume maklumat tu walaupun pada saat2 akhir.... mmg membantu saya yg x taw pape ni pasal PAC ngan JKM... PAC pertama dh lulus PAC kedua (KEMAS) x tau la macammana keputusannyer.... sbb PAC KEMAS ni agak susah cikit....

      Delete
    3. syukur Alhamdulillah..sy lulus PAC yg JKM hr tuh..thx pd Kak Yong diatas tips2 & tnjk ajar yg byk mmbantu...

      Delete
    4. jadi amacam ngan PAC sesi ke2...
      hopefully ok ye awak semua..
      sebenarnya tq juga utk semua yg kongsi maklumat disini...
      itu juga sgt membantu kawan2 yg lain ye..

      Delete
    5. ready utk interview. sy 18/11 nnt di putrajaya. ^_^

      Delete
    6. Interview sy 14 nov nhe..^_^

      Delete
    7. saya pon interview 18/11 d putrajaya..gudluck ye

      Delete
    8. sya pon interview d putrajya 18hb ni..

      Delete
  57. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. Panggilan utk temuduga 14nov ini.wish me luck:-)

    ReplyDelete
  60. saya pula 12/11...semoga berjaya semua

    ReplyDelete
  61. Nak tanya, apa tugas-tugas sebagai penolong pegawai masyarakat?, google xbanyak maklumat yang dapat

    ReplyDelete
  62. apa bidang tugas penolong pegawai pembangunan masyarakat?

    ReplyDelete
  63. Nak tanya, apa tugas-tugas sebagai penolong pegawai masyarakat?, google xbanyak maklumat yang dapat

    ReplyDelete
  64. antaranya...memberi kaunseling kpd pesalah juvana/knk2 d sek pemulihan, menyediakan/merangka jadual aktiviti penghuni pst pemilihan dadah dan penjara

    ReplyDelete
  65. Mengurus bantuan kepada orang-orang cacat, tua, miskin, papa dan mangsa bencana.

    ReplyDelete
  66. antara contoh soalan: macam mana awak nak buat dgn bdk oku ni...die ni jenis yg tegar...x mau d ajar, awak ajar dia buat bakul rotan, dia pon serkop kpala awak ngan bakul tu...hahahhaaa...sukenye soklan ni..

    ReplyDelete
  67. hehe...alhamdulillah sy dah berjaya dan telah selamat bekerja selama sebulan...

    ReplyDelete

alkisahnyaa...